Bram Herens & Cock Sjardijn

Informatie

Vanaf:https://www.pulchri.nl/static/img/tentoonstellingen/93/93_3_bram-herens-cock-sjardijn.JPG?v=1624104770


Zaterdag 30 oktober 2021
Tot en met:
Zondag 28 november

Weissenbruchzaal Pulchri Studio Den Haag

 

De schilders Bram Herens en Cock Sjardijn werken beide figuratief, in hun olieverfschilderijen zit een grote mate van verwantschap. Herens schildert gezichten dicht op de huid, intieme gezichtsuitdrukkingen van mensen uit zijn naaste omgeving, in zijn dagelijkse nabijheid. Een ongemakkelijke manier van wijd openstaande monden fascineert hem, hij vraagt zich af of open monden een maat voor aantrekkelijkheid zijn. Sjardijn heeft o.a. een 52-delig stilleven geschilderd van voorwerpen uit de kringloopwinkel, hij probeert het licht te vangen in zijn stillevens.

Herens en Sjardijn hebben in de jaren 90 van de vorige eeuw in Den Haag aan meerdere tentoonstellingen deelgenomen, o.a. bij HCAK Haags Centrum Actuele Kunst op de Stille Veerkade en bij Galerie Nouvelles Images. Van 1987 tot 1992 studeerden zij beide aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, nu ruim 29 jaar later werken zij samen voor deze duo tentoonstelling.

Geachte meneer Bram Herens,

We zijn blij en trots dat we u kunnen berichten dat ons paddenstoelenboek eind november verschijnt. We vinden dat het een prachtig boek is geworden. Dit is mede aan u te danken omdat u ons toestemming gaf om zo wel een afbeelding van een van uw kunstwerken als de tekst van een gedicht te gebruiken. We danken u daarvoor nogmaals.

Ons boek heeft de titel ‘Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur’. In korte verhalen laten we zien dat paddenstoelen in het verleden en in het heden een inspiratiebron waren voor bijvoorbeeld kunstenaars, ontwerpers en dichters. We denken dat dit ook in de toekomst het geval zal zijn. Het zou geweldig zijn wanneer al deze creatieve uitingen een stimulans zijn voor een nieuwe generatie natuurbeschermers.

Niet alleen u, maar bijna 400 kunstenaars, verzamelaars, wetenschappers, schrijvers, architecten, dichters uit ongeveer 50 landen leverden een bijdrage aan ons boek. Hierdoor konden we een boek maken waarvan het plezier afstraalt. Wij zijn er van overtuigd dat de lezers van ons boek - zo rijk geïllustreerd met kunst en cultuur - voortaan met andere ogen naar paddenstoelen zullen kijken. Misschien zullen zij óók door paddenstoelen geïnspireerd raken. In ieder geval zullen ze genieten van de fraaie afbeeldingen waaraan u een bijdrage leverde.

De bladzijden 46 en 47  zien er als volgt uit:

 

 

De bladzijden 198 tm 201:

In de ondertiteling van de afbeelding staat uw naam vermeld. Achter in het boek, bij de ‘Bronvermeldingen’ kregen uw meer specifieke gegevens een plek. We hebben ons best gedaan om - gezien de grote variatie met aanwijzingen hiervoor - deze zo goed en uniform mogelijk aan te geven. 

Meer informatie over de uitgifte van ons boek is te vinden op de website van KNNV Uitgeverij: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/paddenstoelen-in-kunst-cultuur-en-natuur.html.

 

We vinden het prettig om u ook te berichten dat onlangs de tweede druk van ons boek ‘Hortus Nijmegen, de groene schatkamer’ verscheen. Dit boek heeft dezelfde afmetingen als ‘Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur’. De inhoud is overigens totaal anders. Dit boek is verkrijgbaar bij Hortus Nijmegen, boekwinkels in Nijmegen en bij www.Bol.com.

We vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 

Met vriendelijke groeten,
ook namens mijn collega Dominique

Antoon Kuhlmann,
Botanische Tuin Nijmegen (Nederland).

SCHOONHOVEN – Zijn volgers op social media werden de afgelopen week op hoogspanning gezet. Kunstschilder Bram Herens liet iedereen in het ongewisse in welk pand zijn nieuwe atelier is gevestigd. Uiteindelijk kon hij zelf de spanning ook niet meer aan en maakte het nieuws wereldkundig. Het nieuwe atelier is gevestigd in de voormalige Dika fabriek.

De kunstschilder was enkele maanden geleden lovend over zijn atelier in een weiland bij Ammerstol. “Ik vind dat nog steeds een geliefde plek”, vertelt de vriendelijke Bram aan RTV Krimpenerwaard. “Ik hoor alleen maar vogels en kikkers. Maar een kunstenaar moet ook weer niet teveel geïsoleerd zitten. Daarom ben ik, naast deze locatie, op zoek gegaan naar nog een ander geschikt pand.”

Verkocht
En dat heeft Bram gevonden in de voormalige Dika Fabriek, nabij het Veer. “Iedere dag wandel ik met mij hondje daarlangs. Ineens zag ik een bord ‘Te Huur’ staan. Vervolgens ben ik in contact gekomen met Jan Diekema, die ken ik vanuit mijn jeugd. Zijn dochters Aveline en Sigrid hebben mij een rondleiding gegeven door het complex. Ik was gelijk verkocht, de sfeer, het uitzicht, alles klopt.”

Geur
Ondanks dat de fabriek al enige tijd niet meer gebruikt wordt, ruikt Bram in het atelier de geur van prei, knoflook en basilicum. “Dan loopt het water me uit de mond. Dan denk ik terug aan de pannen soep die mijn moeder vroeger maakte”, watertand Herens.  Overigens zal dat op korte termijn gaan veranderen. Dan zal de lucht van verf, terpentijn en lijnolie definitief de geuren uit de gloriejaren van de Dika doen verdrijven.

Een bijzonder artikel in het dagblad TROUW editie "Letter & Geest" van zaterdag 6 mei 2017.

Geschreven door Joost van Velzen naar aanleiding van een interview.

Deze 2 schilderijen vind ik echt het toppunt van, verdriet als schoonheid in de schaduw.

Ik ben benieuwd wat u van dit stuk vindt?

Hartelijk groet,

Bram